MannaVitaal

Waarom is het voor 1 op de 6 vrouwen moeilijk om zwanger te worden?

Toen ik in Nederland kwam wonen zag ik veel mensen met verschillende aandoeningen en klachten. Natuurlijk hebben sommige vrouwen een afwijking of is er een genetische oorzaak waarom vrouwen soms moeite hebben om zwanger te worden.

Voedingstekorten

Een groot percentage van de bevolking eet van jongs af aan te weinig groenten en fruit. En men eet vooral veel voorgesneden groenten. Deze bevatten bijna geen voedingsstoffen. Ik heb al veel vrouwen ontmoet die nooit fruit eten of zeker niet elke dag. Dan heb je in ieder geval een groot tekort aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine C en vooral antioxidanten.

Het feit dat een groot percentage van de bevolking geregeld bewerkt en gefrituurd voedsel eet is er de oorzaak van dat je celmembranen verharden. Hierdoor neemt je lichaam minder voedingsstoffen op. Het heeft daarom ook een direct effect op de bevruchting van de eicel. Veel mannen hebben tegenwoordig ook een lage spermatelling wegens een ongezond dieet en een ongezonde leefstijl.

Welke andere factoren kunnen de vruchtbaarheid van vrouwen verminderen?

1. Overgewicht

Hoe meer overgewicht een vrouw heeft, hoe groter de kans is dat haar eierstokken minder goed functioneren. Het is belangrijk om, voordat je zwanger wilt worden, eerst je gewicht naar beneden te krijgen. Als je met overgewicht zwanger wordt vergroot dat de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en/of de geboorte.

2. Als een vrouw ouder wordt.

Tussen de 40-50 jaar, krijgt een vrouw minder regelmatig een eisprong. Vraag je moeder of zij vroeg in de overgang was. Zo ja, dan zal je vermoedelijk zelf eveneens vroeg in de overgang zijn.

3. Blootstelling aan industriële chemicaliën

Chemicalië en bestrijdingsmiddelen is ook erg schadelijk en kan zelfs je kans om zwanger te worden met 29% verminderen (volgens een onderzoek door Environmental Perspectives in 2013). Daarnaast heeft de universiteit van Washington in 2015 ontdekt dat er 15 veel voorkomende chemicaliën zijn die eveneens tot een vroege menopauze kunnen leiden.

4. Roken

Roken kan je kans om zwanger te worden met 14% verminderen. Het is tevens erg schadelijk voor de foetus.

5. Alcohol

Alcohol is ongezond, vooral voor vrouwen die meer dan 1 drankje per dag nuttigen. Het zou mij niet verbazen als veel vrouwen tijdens hun studentenjaren grote schade aan hun lichaam aanrichten door een overmaat aan alcoholgebruik.

6. Sporten

Natuurlijk is sporten goed voor je gezondheid. Als je echter te lang en te intensief sport is de kans groot dat je moeite zult hebben om zwanger te worden.

7. Een trage of snelwerkende schildklier

Een trage of snelwerkende schildklier kan ook aanleiding zijn tot vruchtbaarheidsproblemen. Laat je huisarts je testen als je een vermoeden hebt dat je schilklierproblemen hebt.

8. Koffie

Teveel koffie kan daarnaast een reden zijn, omdat koffiegebruik invloed heeft op de spiersamentrekkingen die de eicellen helpen op hun reis van de eierstokken, via de eileiders, naar de baarmoeder.

9. Verschillende aandoeningen

Er zijn daarnaast verschillende aandoeningen (zoals reumatoïde artritis, endometriose, vleesbomen en lupus) of ziekten die van invloed kunnen zijn op het wel of niet zwanger worden.

10. Stress

kan ook een factor zijn die speelt bij het zwanger worden. Het is goed om ervoor te zorgen dat je je stress juist hanteert en voldoende tijd neemt om te ontspannen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Heb je een vraag