MannaVitaal

Wat is invloed van alcohol op gezondheid?

Alcohol en je gezondheid

Wat is de invloed van alcohol op jouw gezondheid?

Toen ik in Nederland kwam wonen was ik verbaasd te zien dat bijna iedereen het goed vindt dat studenten geregeld alcohol drinken. Ook was ik verbaasd te zien dat de kroegen tot 5 uur ’s morgens open zijn.

Natuurlijk wil je veel lol hebben als je student bent. Toch lijkt het alsof veel studenten zich niet kunnen uitleven als ze niet geregeld dronken zijn. Een avond op stap gaan is gezellig, mits je niet te vaak te diep in het glaasje kijkt.

Volgens mij is dit één van de voornaamste redenen waarom veel mensen op latere leeftijd een lange lijst met gezondheidsklachten hebben. Alcohol veroorzaakt een verzuring in je lichaam. Het is vooral belangrijk om de volgende dag veel water te drinken en je lichaam te ontgiften.

Volgens mij geven de meeste studenten weinig aandacht aan detoxen. Veel van hun eten is al niet gezond. Op dit moment is de bodem totaal uitgeput. De schade die studenten nu hun lichaam aandoen is daarom nog groter dan een aantal jaar geleden.

Wat te denken van de schade aan je hersenen?

Je hersenen ontwikkelen zich tot je 23e. Volgens mij is dit ook één van de redenen waarom hier zoveel mensen zijn met een of andere vorm van hersenaandoening. Het beschadigt ook het zenuwstelsel.

Alcoholmisbruik tast het hele lichaam aan. Vooral je lever wordt hierdoor beschadigd (vetopstapeling, ontsteking en cirrose) en de pancreas. Heb je lever beschadiging kijk eens hierna.

Teveel alcohol is slecht voor het hart. Het verhoogt de bloeddruk. Daardoor neemt de kans toe op problemen met hart- en bloedvaten of een hartaanval. Het kan ook voor een hoog en slecht cholesterol zorgen.

Je lichaam verbrandt eerst de alcohol. Daardoor komt het niet meer toe aan vetverbranding. Alcoholhoudende dranken bevatten geen voedzame stoffen zoals vitaminen. Je kunt dus makkelijker vermageren en raakt ondervoed en verzwakt.

Veel mensen denken dat je door alcohol lekkerder slaapt. Het tegendeel is waar. Omdat je lichaam bezig is om de alcohol te verwerken slaap je slecht en korter. Het kan ook voor depressieve gevoelens zorgen.

Als een vrouw op jonge leeftijd geregeld alcohol drinkt

Het is van cruciaal belang dat ze eerst haar lichaam detoxen voordat ze zwanger wordt. Dit is belangrijk voor de gezondheid van haar kind. Ook tijdens de zwangerschap is het drinken van alcohol vragen om problemen. Je moet daarbij denken aan ontwikkelings- of groeiachterstand, schade aan de hersenen, een te lichte en/of te vroeg geboren baby of zelfs een miskraam.

Volgens mij is het belangrijk dat er veel meer voorlichting gegeven wordt aan studenten over de gevaren van alcohol. Als je jong bent, ben je vaak roekeloos. Ik denk dat teveel mensen hierdoor onnodig verslaafd raken aan een zekere hoeveelheid alcohol.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Heb je een vraag