MannaVitaal

Vitamine D is goed voor je gezondheid

Het belang van vitamine D

Het belang van vitamine D kan niet onderschat worden. Toch heeft meer dan 50% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Er wordt geadviseerd om, wanneer de R in de maand is, extra vitamine D in te nemen.

Vitamine D wordt aangemaakt als je huid aan de zon wordt blootgesteld. Toch is blootstelling aan de zon vaak niet voldoende. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 400IE; dit is echter te weinig. Een accurater dosering is 4000 IE. De 400IE staat gelijk aan 10mcg vitamine D en de bovengrens van 4000 IE is dus 100mcg. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine. Dat betekent dat deze in vet of olie oplost. Het kan gedurende een langere tijd in je lichaam opgeslagen worden.

Omega 3 wordt ook in combinatie met vitamine D ingenomen

Vitamine D kan uit het cholesterol in de huid worden gemaakt bij blootstelling aan de zon. De ultraviolette B-(UVB)straling van de zon verschaft de energie die nodig is om de reactie te laten plaatsvinden. Het is wel belangrijk om een groot deel van je lichaam aan de zon bloot te stellen, dus niet alleen je gezicht.

Lees meer over de gevolgen van vitamine D tekort

Het is tevens belangrijk om niet te lang in de zon te zijn. Dit om verbranden te voorkomen. Als jij je insmeert zorgt er dan voor dat je een hoge kwaliteit zonnebrandcrème gebruikt die geen parabenen of andere toxische stoffen bevat. Anders voorkomt de zonnebrandcrème dat je vitamine opneemt.

Wat zijn de voornaamste gevolgen van vitamine D tekort?

 • Het zorgt voor spierpijn; je spieren kunnen niet voldoende samentrekken.
 • Het zorgt voor pijn in je botten. Vitamine D is belangrijk voor botopbouw.
 • Gebrek aan energie, totale uitputting en het kan zelfs negatieve emoties veroorzaken.
 • Veroorzaakt depressie; het heeft direct effect op je breincellen en is belangrijk voor de aanmaak van serotonine en dopamine.
 • Veroorzaakt slaapproblemen.
 • Haarverlies; vitamine D is belangrijk voor de haarfollikels.
 • Het vertraagt wondheling; vitamine D is belangrijk voor de genezing van wonden.
 • Het veroorzaakt duizeligheid.
 • Hartproblemen, alsook hoge bloeddruk.
 • Overtollig vet, gewichtsproblemen. Een gezond gewicht is belangrijk om voldoende nutriënten op te nemen. Een persoon met overgewicht moet 3 keer zoveel vitamine D innemen om voldoende calcium aan te maken.
 • Terugkerende infecties: vitamine D heeft een directe invloed op een gezond immuunsysteem om infecties en ziekten tegen te gaan.

Het is goed voor de optimale werking van je hersenfunctie. En dat is belangrijk voor de optimale werking van je zenuwstelsel. Vitamine D tekort wordt ook gelinkt aan dementie en Alzheimer bij ouderen. Een ernstig vitamine D tekort veroorzaakt tot 4 keer meer nadelige gevolgen voor de hersenfunctie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Heb je een vraag