MannaVitaal

Hoe gevaarlijk zijn chemische stoffen voor ons?

Wist je dat we dagelijks in aanraking komen met duizenden chemische stoffen in de producten die we gebruiken, in het water en in de lucht? Sinds de industriële revolutie is het aantal chemische stoffen in de producten die we gebruiken explosief gegroeid. Het is dus niet raar dat steeds meer mensen op steeds jongere leeftijd verschillende gezondheidsklachten en ziekten ontwikkelen.

Ze zitten helaas in alles wat we eten, dragen, gebruiken en op ons gezicht smeren. Cosmetica, parfums, shampoo, speelgoed, luchtverfrissers, (regen)kleding, meubelen, schoonmaak- artikelen, verpakkingsmaterialen (ook van voeding), plastic flesjes, de anti-baklaag van pannen, de bekleding van blikjes aan de binnenkant…

Ze zitten helaas in alles wat we eten, dragen, gebruiken en op ons gezicht smeren. Dus ook in je shampoo en je conditioner die je gebruiken. Wist je dat een vrouw tegenwoordig ongeveer 165 chemische stoffen binnenkrijgen? Het dringt tot 7 lagen in je huid door. Dit is daarom niet raar dat baby’s die nu geboren worden tot ongeveer 200 chemische stoffen in hun nagelstring hebben.

Wat maakt baby’s en kinderen zo gevoelig voor gifstoffen?

Kinderen in de baarmoeder en jonge kinderen zijn het meest gevoelig voor gifstoffen. Dit omdat ze nog volop in de groei zijn. Helaas blijken bepaalde gifstoffen ook de moedermelk te bereiken, wat nadelige gevolgen kan hebben voro de gezondheid en groei van baby’s. Daarom is het voor zwangere en zogende vrouwen ontzettend belangrijk om zo min mogelijk in contact te komen met gifstoffen.

Daarnaast zijn er ook schadelijke stoffen in verf, meubelen, elektronica etc.

Onderzoekers hebben een aantal chemicaliën en zware metalen in verband gebracht met verschillende ziektes en aandoeningen. Het verstoren de werking van je immuunsysteem en vooral je hormonen. Hierdoor ontstaan chronische ontstekingen, allergieën, auto-immuunreacties en verminderde weerbaarheid tegen infecties.

Waar zitten die gifstoffen in?

  1. Ftalaten: weekmakers, bijvoorbeeld voor een kinderzwembadje, plastic handschoenen, verzorgingsproducten, cosmetica en voedselverpakkingen.
  2. Bisfenolen ( BPA, BPF, BPS): kassabonnetjes, plastic(water)flesjes, plastic bekers. plastic voedselverpakkingen, blikvoeding en nagellak.
  3. Parabenen: in Tributyltin (TBT)verzorgingsproducten, cosmetica en voeding.
  4. Polybrominated diphenyl ethers (PBDE’s) dit zijn vlamvertragers in zachte banken en stoelen, gordijnen, matrassen en tapijt. Ze komen langzaam vrij, waardoor ze op de handen terecht kunnen komen. Via je handen kunnen ze in je mond belanden.
  5. Poly-en perfluoralkylstoffen ( PFAS) anti-bakpannen, regenkleding, voedselverpakkingen van afhaalgerechten, zonnebrandcrème, cosmetica en flossdraad.
  6. Arseen (arsenicum) : grondwater, granen en rijstproducten.
  7. Lood: loden waterleidingen in oude woningen, nieuwe kranen ( als ze niet goed doorgespoeld zijn, granen, huisstof en verf.
  8. Kwik: amalgaanvullingen, haai en zwaardvis. tonijn in blik.
  9. Vanadium: afkomstig van de metaalindustrie, olieraffinaderijen en scheepvaart.
  10. Cadmium: meubels, tv, vervuild water, batterijen en sigarettenrook.

Enkele stappen die je kunt nemen voor minder gifstoffen

  1. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten, cosmetica, luchtverfrissers en reinigingsmiddelen. Verzorgingsproducten met een ecolabel bevatten minder – of helemaal geen – schadelijke stoffen. Ander voorbeelden zijn; EU Ecolabel, Nordic Ecolabel, Cosmos en Na True.
  2. Eet waar mogelijk biologisch, zo vermijd je giftige bestrijdingsmiddelen.
  3. Eet geen haai, zwaardvis of tonijn uit blik.
  4. Vermijd voedsel  en dranken uit blik. Kies voor varianten in glas.
  5. Kies voor olijfolie in een glazen fles, groenten en fruit die niet met plastic verpakt zijn. Drink koffie en thee uit een glas of mok.
  6.  Verwarm voedsel niet in plastic, maar in glazen bakjes of flesjes.
  7. Bewaard eten en drinken in glazen bakken, flessen en bekers. Wees je ervan bewust dat BPA-vrije plastic artikelen vaak andere bisfenolen ( BPF, BPS) of schadelijke stoffen bevatten.
  8. Gebruik pannen zonder anti-aanbaklaag, zoals gietijzeren of roestvrijestalen pannen.
  9. Was voor het eten je handen met warm water en natuurlijke handzeep.
  10. Ventileer je huis en werkruimte ( zet regelmatig ramen open en gebruik eventueel een HEPA luchtfilter).
  11. Zorg voor een schoon huis: regelmatig stofzuigen, dweilen, afstoffen en je ramen openzetten helpen om huisstof te verwijderen. Dit is extra belangrijk als je kleine kinderen hebt, die regelmatig op de grond spelen en zo veel met huisstof in aanraking komen.
  12. Zet de afzuigkap aan tijden het koken en als je de airfryer gebruikt. Bij deze activiteiten komen namelijk grote hoeveelheden fijnstof vrij, die je via je ademhalingswegen binnenkrijgt als je het niet via de afzuigkap afvoert.
  13. Draag geen schoenen in huis, want via je schoenen neem je giftige stoffen mee naar binnen.
  14. Stook je openhaard minder vaak of niet.

Je kunt ook de website: https://www.tegengif.nl/ de nieuwste weetjes over gifstoffen vinden.

Uittreksel uit het boek: De Gouden Gezondheidsgids van drs. Richard de Leth en Ruud Rotteveel MSc.

× Heb je een vraag