MannaVitaal

Voorkom de achteruitgang van je brein

Voorkom de achteruitgang van je brein

1. Eet groene groente en bladgroente.

Voorkom de achteruitgang van je brein door dagelijks 400-500 gram bladgroente te eten zoals broccoli, spinazie, boerenkool en andere groene groenten. Pompoen bevat o.a. ook zink, magnesium, koper en ijzer die goed zijn voor je concentratie en je geheugen. Koop je je groente in de supermarkt dan is het belangrijk om de ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen in de vorm van supplementen. 

Zelfs de groente op de markt bevat veel minder voedingsstoffen dan 20 jaar geleden. Persoonlijk gebruik ik de Green Juice van Jesse van de Velde. Het is een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en bevat ook nog eens 8 stammen probiotica voor een gezonde darmflora. Qua prijs is dit zeker waar voor je geld: slechts 79 euro voor 100 porties: ofwel 79 cent per dag. Natuurlijk zijn er tal van andere merken die ook goed zijn.

2. Blauwe bessen.

Eet dagelijks 3-4 stuks fruit zoals blauwe bessen en ander fruit dat veel antioxidanten bevat. Antioxidanten beschermen tegen de schade van vrije radicalen. Ik koop geregeld 1 kg bevroren bessen, vooral omdat de winter zo lang is in Nederland.

Deze factoren zijn eveneens belangrijk

3. Eet geregeld gefermenteerd voedsel.

Eet dagelijks yoghurt, kefir of ander gefermenteerd voedsel om je darmflora gezond te houden. Eet zo weinig mogelijk bewerkt en gefrituurd voedsel, want dat veroorzaakt ontstekingen in je darmen en je brein. Beperk voedsel met geraffineerde suiker.

4. Neem dagelijks een omega 3 supplement van hoge kwaliteit in.

Negen van de 10 mensen hebben een tekort aan omega 3 vetzuren. Dat komt omdat we steeds meer bewerkt voedsel eten en dat bestaat voor 80% uit omega 6 vetzuren. Hierdoor verharden je celmembranen en ontstaan er ontstekingen.

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor alle organen en systemen. Ze zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen en zorgen er tevens voor dat de afvalstoffen volledig uitgescheiden worden. Het is voeding voor je brein en ook belangrijk voor de retina van je ogen.

Persoonlijk adviseer ik de omega 3 olie van Eqology. Dit merk heeft de laagste totox waarde. Dit betekent dat er weinig oxidatie vrijgekomen is tijdens het ontwikkelen van dit supplement. Ook de hoeveelheid EPA en DHA is belangrijk. 

Lees meer over omega 3 vetzuren

5. Zorg ervoor dat je 7-8 uur slaapt.

Slaap is je beste herstelmethode: het zorgt ervoor dat je de stress van iedere dag goed kunt verwerken. Tijdens je slaap spoelen je hersenen letterlijk alle afvalstoffen in je brein schoon. Slaaptekort is funest voor je gezondheid, het veroorzaakt letterlijk gaten in je brein. Op de lange termijn veroorzaakt het o.a. ziekten als Alzheimer en Parkinson.

6. Activeer je brein door nieuwe dingen te leren.

Het is belangrijk om dagelijks je brein te trainen door nieuwe dingen te leren. Door iedere dag je brein uit te dagen ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersenen. Je kunt een nieuwe hobby beoefenen. Doe eens vaker een handeling met je linkerhand als je rechts bent of andersom. Dit is belangrijk om je brein gezond te houden.

7. Sport 2-3 keer per week.

Door regelmatig te sporten vindt er een toename plaats van een aantal neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en endorfine. Het zorgt voor voldoende bloedtoevoer naar je hart. Als je alleen maar wandelt dan is het belangrijk om met een snelle pas te lopen.

Sporten verhoogt het hersenvolume en verbetert de cognitieve functies. Het helpt om het ontstaan van hersenaandoeningen tegen te gaan of zelfs te voorkomen.

8. Verminder de stress in je leven.

Het is goed om je agenda niet te vol te plannen. Zorg voor voldoende rustmomenten. Heb je problemen in je relatie en/of met je kinderen? Praat erover of zoek hulp en ga in therapie. Wacht niet totdat het escaleert. Chronische stress heeft een negatieve werking op je brein.

9. Doe je digitale apparaten op tijd uit.

Zorg ervoor dat je minimaal een uur voordat je naar bed gaat alle digitale apparaten uitdoet. Dit zorgt ervoor dat je brein voldoende tijd heeft om tot rust te komen. Voer dan ook geen ingewikkelde gesprekken. Dat soort dingen zorgt ervoor dat je moeite hebt om je gedachten tot rust te brengen. En daardoor kun je slechts met veel moeite in slaap komen.

10. Ontwikkel een passie voor het leven.

Het is belangrijk om te bepalen wat je unieke kwaliteiten zijn. Het leven draait niet alleen om te bestaan om geld te verdienen. Waarom ben je hier op aarde? Op welke wijze kun jij je dienstbaar opstellen en een impact maken in de levens van anderen. Wat geeft je voldoening? Door je hierop te focussen houd jij je brein gezond en kun je de veroudering van je hersenen vertragen.

11. Verhoog je glutathion waarden

Glutathion is in staat om het brein te beschermen tegen vrije radicalen en kan daarmee het functioneren verbeteren. Daarnaast helpt het je om beter te focussen.

Lees meer over glutathion

Vermijd ook de volgende gewoonten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Heb je een vraag